Hasło słodzik czy aspartam budzi skrajne emocje wśród
konsumentów, warto więc dowiedzieć się nieco więcej na temat tych produktów. Z
jednej strony oddemonizować słodziki, z drugiej wiedzieć jak ich używać. Aspartam
można znaleźć w wielu produktach spożywczych, nawet jeśli na niektórych nie ma
jego nazwy, zwracamy uwagę na symbol E951.
Wiele osób zapyta co
to jest aspartam. Naukowo i formalnie jest to organiczny związek chemiczny,
o wzorze na tyle skomplikowanym, że chyba nie warto go tutaj przytaczać. Jest
to substancja z grupy estrów peptydowych, ale taka informacja też niewiele mówi
laikom. Najważniejsze dla konsumentów jest to, że aspartam to środek słodzący,
który jest dużo słodszy niż cukier - według szacunków dostarcza 180-200 razy
więcej słodyczy niż zwykły cukier. A jednocześnie jego kaloryczność jest
praktycznie żadna. Czegóż chcieć więcej, jeśli dbamy o linię? Na pytanie co to jest aspartam warto również
odpowiedzieć, że jest to bezpieczna alternatywa cukru dla osób chorych na
cukrzycę. I nie ma się co dziwić ogromnej popularności tego słodziku, skoro
pozwala konsumentom na diecie i żyjącym z cukrzycą cieszyć się smakiem
słodyczy.
Poszukując informacji o tym czym jest aspartam, można trafić także
na krytyczne opinie, ostrzeżenia. Niemniej jednak wieloletnie badania
potwierdzają bezpieczeństwo stosowania słodziku. Oczywiście jak przy każdym,
nawet najbardziej naturalnym produkcie, zalecany jest zdrowy rozsądek i umiar,
który jest niezbędny także przy dietetycznych produktach light.
Odwiedź także mojego bloga http://produktyaspartam.pl/